(placeholder)
(placeholder)

Ljuskrona i rokoko, 1700-tal

Ljuskrona i rokoko, troligen tillverkad i Sverige av en gelbgjutare vid 1700-talets mitt. Kronan är gjuten av en gul kopparlegering (troligen mässing). Den är fögylld och försilvrad samt rikt dekorerad med blom- och bladornamentik. Ljuskronan består av 55 delar.


Ljuskronan var kraftigt korroderad och så nedsmutsad av gammalt putsmedel, stearin och fågelträck och att det knappt gick att se vilka delar som var försilvrade respektive förgyllda. Ljuskronan har renoverats någon gång tidigare, då bl. a. ljusarmar som varit avbrutna lötts ihop, vilket  gjort att förgyllningen runt lagningen skadats. Kronan var även felaktigt ihopmonterad och hade en gammal armatur som nu togs bort. Flera armar hängde snett och detaljer satt löst. Konserveringen utfördes av metallkonservator Annmarie Christensson.

Ovan: Ljuskronan före konservering och rengöring. Kronan är felaktigt ihopmonterad. Sex stycken dekorornament som suttit på dekorarmarna med blommor saknas.

Ovan: Detaljbild av korroderad och mycket smutsig försilvrad krans och mellandelar.

Ovan: Till vänster efter rengöring, till höger före rengöring. Ljuskronan består av 55 delar.

Ovan: Försilvrad putto före och efter konservering.

Ovan: Detaljbilder före och efter konservering och rengöring. Förgylld inre kula och försilvrad genombruten yttre mantel med växtornamentik.

Ovan: Ljuskronan efter konservering och rengöring. Sneda armar har korrigerats och enstaka dekorskruvar som saknats, har nytillverkats så att kronan nu är stabil. Kronan monterades om men ingen ny armatur sattes i.